2 κ.σ. Έξτρα Παρθένο
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι Ξερό
1 κ.γ. Αλάτι
2 Σκελίδες Σκόρδο λιωμένο
½ Καυτερή Πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη)
1 Πιπεριά Πράσινη σε κύβους
1 κ.γ. Πελτέ Ντομάτας
2 Ντομάτες Λιωμένες (χωρίς φλούδα)
Λίγο Μαύρο Πιπέρι
Μπούκοβο
1 κ.γ. Δυόσμο Αποξηραμένο
1 κ.γ. Θυμάρι Αποξηραμένο
Χυμό από μισό λεμόνι
Λίγο Λευκό Κρασί (για το σβήσιμο)
1 και μισή Κούπα Βιολογικό Πλιγούρι
3 Κούπες Ζωμό Λαχανικών (χλιαρό)
1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2κουταλιές της σούπας περίπου αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Αρχίζουμε το σοτάρισμα.
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι μας ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, ανακατεύουμε καλά.
3. Σοτάροντας το κρεμμύδι μας σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε και 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο.
4. Προσθέτουμε μια πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, μισή καυτερή (κόκκινη ή πράσινη) πιπεριά. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
5. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
6. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας 2 ντομάτες πολτοποιημένες (χωρίς τη φλούδα). Ανακατεύουμε καλά πάντα πάνω στη φωτιά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
7. Ρίχνουμε στο μίγμα μας λίγο μαύρο πιπέρι, λίγο μπούκοβο, ένα κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο, ένα κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
8. Προσθέτουμε 1 κούπα και μισή πλιγούρι βιολογικό. Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί ανακατεύοντας καλά.
9. Στη συνέχεια προσθέτουμε 3 κούπες, περίπου, χλιαρό ζωμό λαχανικών ή κρέατος.
10. Μόλις το μίγμα μας αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε στο μισό βάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε περίπου για ένα τέταρτο να απορροφήσει το πλιγούρι τα υγρά.
11. Μόλις δούμε πως τα πολλά υγρά έχουν φύγει βγάζουμε το καπάκι ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε μια καθαρή στεγνή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα μας και από πάνω το καπάκι. Αφήνουμε να εξατμιστούν οι ατμοί για ένα τέταρτο περίπου της ώρας.
Το πλιγούρι μας σερβίρετε με ψιλοκομμένη ντομάτα και γιαούρτι. Συνοδεύει άψογα πολλά κρεατικά αλλά είναι και μόνο του ένα θρεπτικό και πεντανόστιμο πιάτο.
Καλή σας Όρεξη!