1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2κουταλιές της σούπας περίπου αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Αρχίζουμε το σοτάρισμα.
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι μας ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, ανακατεύουμε καλά.
3. Σοτάροντας το κρεμμύδι μας σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε και 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο.
4. Προσθέτουμε μια πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, μισή καυτερή (κόκκινη ή πράσινη) πιπεριά. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
5. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
6. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας 2 ντομάτες πολτοποιημένες (χωρίς τη φλούδα). Ανακατεύουμε καλά πάντα πάνω στη φωτιά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
7. Ρίχνουμε στο μίγμα μας λίγο μαύρο πιπέρι, λίγο μπούκοβο, ένα κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο, ένα κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
8. Προσθέτουμε 1 κούπα και μισή πλιγούρι βιολογικό. Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί ανακατεύοντας καλά.
9. Στη συνέχεια προσθέτουμε 3 κούπες, περίπου, χλιαρό ζωμό λαχανικών ή κρέατος.
10. Μόλις το μίγμα μας αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε στο μισό βάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε περίπου για ένα τέταρτο να απορροφήσει το πλιγούρι τα υγρά.
11. Μόλις δούμε πως τα πολλά υγρά έχουν φύγει βγάζουμε το καπάκι ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε μια καθαρή στεγνή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα μας και από πάνω το καπάκι. Αφήνουμε να εξατμιστούν οι ατμοί για ένα τέταρτο περίπου της ώρας.